english română

Evenimente

> Premiul I pentru consortiul Romanit, la CMA4CH 2010 - Taormina

La cea de-a 3-a ediţie a CMA4CH (Application of Multivariate Analysis and Chemometry to Cultural Heritage and Environment), organizată la Taormina (Sicilia, Italia) între 26 şi 29 septembrie 2010, consorţiul Romanit a obţinut premiul I la secţiunea tineri cercetători, pentru posterul cu care a participat. Lucrarea, intitulată “Romanian archaeological amber artefacts characterisation using vibrational spectroscopy and multivariate data analysis”, a fost realizată de către O. H. Barbu, E. D. Teodor, M. Virgolici, M. M. Manea, I. Petroviciu şi E. S. Teodor. Comisia de jurizare a fost compusă din prof. Richard G. Brereton, prof. Walter Kosmus şi prof. Barry M. Wise. Mai multe detalii privind organizatorii şi participanţii la acest eveniment,  aici: http://w3.uniroma1.it/cma4ch/curricula.html#Ol.Ba.

20 octombrie 2010

 

> Dendrocronologia în România. Realizări şi perspective

ACADEMIA ROMÂNĂ - Secţia de ştiinte agricole şi silvice, ACADEMIA DE ŞTIINTE AGRICOLE ŞI SILVICE "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" - Secţia de silvicultură şi INSTITUTUL DE CERCETĂRI ŞI AMENAJĂRI SILVICE, vă invită să participaţi la dezbaterea ştiintifică cu tema: DENDROCRONOLOGIA ÎN ROMĀNIA. REALIZĂRI ŞI PERSPECTIVE, care va avea loc vineri, 3 septembrie 2010, ora 09:30, în Sala de Prezidiu a ASAS, B-dul. Mărăşti 61, Bucureşti.

30 august 2010

 

> International Aerial Archaeology Conference, AARG 2010 Bucureşti, România

http://aarg2010.cimec.ro/

AARG 2010 Bucureşti, 15 - 18 septembrie 2010, organizat de "Institutul de Memorie Culturală" (CIMEC) şi de "Aerial Archaeology Research Group".

30 august 2010

 

> CMA4CH 2010, Mediterraneum Meeting

http://w3.uniroma1.it/cma4ch/index2.html

"Application of Multivariate Analysis and Chemometry to Cultural Heritage and Environment", ediţia a 3-a, Taormina, Sicilia, Italia, 26-29 septembrie 2010.
La acest eveniment, caţiva membri ai consorţiului vor participa cu lucrarea "Romanian archaeological amber artefacts characterisation using vibrational spectroscopy and multivariate data analysis" (O. H. Barbu, E. D. Teodor, M. Virgolici, M. M. Manea, I. Petroviciu şi E. S. Teodor).

30 august 2010

 

> SIMPOZIONUL NAŢIONAL DE ARHEOMETRIE - 2010

http://www.romarchaeomet.ro/ro/evenimente/simpozion2010/circularaI.html

BUCUREŞTI 28 -29 OCTOMBRIE 2010
Simpozionul este organizat de către Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) şi Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" (IFIN-HH), în cadrul proiectului ROMARCHAEOMET.
Lucrările simpozionului vor avea loc în Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei nr 12. Cu acest prilej, dorim şi să aniversăm 30 de ani de arheometrie românească folosind metodele fizicii atomice şi nucleare.
Manifestarea va constitui şi un forum pentru un schimb de idei privind rezultatele cercetării arheometrice din România şi perspectivele acesteia privite în lumina progresului actual al ştiinţei.
Programul va cuprinde conferinţe invitate, prezentări orale şi postere.
Va rugam sa difuzaţi această invitaţie atât colegilor Dvs. cât şi persoanelor interesate de cercetările de arheometrie.

    Principalele tematici ce vor fi abordate:
  • Metalurgie, monede şi obiecte de podoabă, tehnologii antice şi medievale
  • Aurul şi argintul dacic în context european
  • Noi metode fizico-chimice de analiză compoziţională
  • Metode de datare - Carbon-14, (termo)luminiscenţă, dendrocronologie
  • Ceramică, sticlă, material litic - silex, obsidian
  • Geoarheologie - surse geologice de materii prime din preistorie până în evul mediu
  • Chihlimbarul arheologic din România - surse locale şi importuri
  • Conservare - restaurare patrimoniu cultural naţional
  • Aspecte legislativ-juridice ale protejării patrimoniului

Pentru mai multe detalii, vizitati http://www.romarchaeomet.ro/ro/evenimente/simpozion2010/circularaI.html.

30 august 2010

 

> Magia Chihlimbarului. Amulete şi bijuterii din Basilicata antică. In memoriam Dinu Adameşteanu

Muzeul Naţional de Istorie a României a găzduit o colecţie unică de piese de podoabă şi sculpturi miniaturale în chihlimbar, provenind din Magna Graecia, din necropole ale veacurilor VIII-IV a. Chr, ilustrând un fast vestimentar greu de anticipat, cât şi credinţe – larg împărtăşite, de multe popoare ale antichităţii – despre proprietăţile magice şi curative ale chihlimbarului. Impozanta colecţie de obiecte provenite din sudul Italiei demonstrează vechimea drumurilor comerciale transeuropene, în acest caz Drumul chihlimbarului, care lega, încă din al doilea mileniu înainte de Christos, ţărmurile Mării Baltice de ţărmurile Mării Adriatice, pe un traseu continental de peste 1000 de km, iar de aici, de bazinul răsăritean al Mediteranei, pe rutele maritime ale navigatorilor fenicieni şi greci.

Expoziţia a fost dedicată arheologului de origine română Dinu Adameşteanu, care este fondatorul arheologiei sud-italice şi a Arhivei Naţionale Italiene de fotografie aeriană.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ministerului italian al Afacerilor Externe şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi a Patrimoniului Naţional, la iniţiativa Ministerului Bunurilor şi Activităţilor Culturale din Italia – Administraţia Bunurilor Arheologice din regiunea Basilicata. La organizare şi-au adus contribuţia Ambasada Italiei la Bucureşti, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” şi secţiile de Relaţii Publice şi Informatică din Muzeul Naţional de Istorie a României.

Cu acest prilej a fost dezvăluită publicului şi o parte din activitatea Consorţiului Romanit, care derulează, din septembrie 2007, un proiect naţional de cercetare a chihlimbarului de sorginte arheologică din siturile României, proiect coordonat de Muzeul Naţional de Istorie. Mini-expoziţia cercetătorilor români a fost organizată cu sprijinul Institutului Geologic al României şi al Institutului de Arheologie „V. Pârvan”.

Expoziţia a fost deschisă între 26 mai şi 24 iunie 2009.

afiş expoziţie imagine din expoziţie imagine din expoziţie imagine de la vernisaj panou din expoziţie
panou din expoziţie panou din expoziţie panou din expoziţie panou din expoziţie panou ROMANIT
panou ROMANIT panou ROMANIT panou ROMANIT

25 iunie 2009

 

>TECHNART 2009
Non-destructive and Microanalytical Techniques in Art and Cultural Heritage, Atena, 27 - 30 aprilie 2009

http://www.inp.demokritos.gr/~technart2009/index.php

Descriere: Scopul conferinţei TECHNART 2009 a fost să organizeze un forum ştiinţific pentru prezentarea şi promovarea utilizării tehnicilor analitice spectroscopice în domeniul conservării/restaurării patrimoniului cultural. Conferinţa a fost iniţiată de momentul creat de TECHNART 2007 (prima conferinţă de acest tip), oferind o posibilitate unică de promovare şi schimb a cunoştinţelor referitoare la tehnicile analitice de vârf ale momentului în domeniul patrimoniului cultural. Studii pe obiecte de patrimoniu au fost interpretate într-un sens larg, incluzând pigmenţi, pietre, metale, sticlă, ceramică, chemometrie aplicată pe opere de artă, răşini, fibre, aplicaţii de autentificare utilizate în istoria artei, arheologie şi stiinţa conservării. TECHNART 2009 a fost co-organizată de Institute of Nuclear Physics at NCSR "Demokritos", Atena şi de Institute of Electronic Structure and Laser at FORTH, Heraklion, Creta (IESL-FORTH) şi a avut loc în auditoriul principal al National Hellenic Research Foundation din Atena, Grecia.

Tematicile conferintei TECHNART 2009 au inclus:

  • tehnici microanalitice cu raze X (XRF, PIXE, XRD, SEM-EDX);
  • microscopie confocală de raze X (3D Micro-XRF, 3D Micro-PIXE);
  • tehnici analitice şi instrumentaţii bazate pe radiaţia de sincrotron, fascicule de ioni şi imagistica cu neutroni;
  • microscopie FT-IR şi Raman;
  • spectroscopie de absorbţie / reflectanţă UV-Vis, NIR şi fluorescenţă;
  • tenhnici analitice bazate pe LASER-i;
  • tehnici analitice bazate pe Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN);
  • cromatografie şi spectrometrie de masă;
  • tehnici imagistice şi de coerenţă optică;
  • spectrometrie mobilă şi telecomandată;
  • Conferinţa a avut şi o sesiune de postere la care grupul "ROMANIT" a fost prezent cu lucrarea: "TD/CGC/MS and FT-IR characterization of archaeological amber artefacts from Romanian collections (Roman age)" (poster 58), selectată de organizatori pentru publicare în ediţia specială dedicată conferinţei din jurnalul "Analytical Bioanalytical Chemistry".

    Contact: technart2009@inp.demokritos.gr

    9 iunie 2009

     

    >2009 GCMS Data Treatment Workshop and Meeting
    National Gallery and British Museum, 31 March - 3 April 2009, London, UK

    http://www.mascgroup.org/meetings.html

    Descriere: Organizaţia profesională MaSC (Users' Group for Mass Spectrometry and Chromatography) organizează o întâlnire şi un workshop la intervale de aproximativ 2 ani. În 2009 a avut loc a patra întalnire şi workshop, organizată în colaborare de către Galeria Naţională şi Muzeul Britanic din Londra.

    Tematica Workshop-ului GC/MS 2009 s-a concentrat pe prelucrarea datelor experimentale GC/MS, procesare şi analiză, incluzând deconvoluţia spectrelor de masă, extracţia şi interpretarea, precum şi aplicarea metodelor chemometrice. La conferinţa (întalnirea) MaSC 2009 au fost prezentate aplicaţii ce utilizează o varietate de tehnici cromatografice în cuplaj cu spectrometria de masă pentru studiul obiectelor de artă şi patrimoniu cultural, fiind abordate următoarele tematici:

  • procesarea şi analiza datelor, deconvoluţia spectrală, interpretarea şi aplicarea metodelor chemometrice;
  • caracterizarea picturilor varnisurilor, acoperirilor şi obiectelor;
  • prepararea probelor, tehnici de derivatizare şi tehnici analitice noi utilizate în muzee şi studii de conservare;
  • materiale arheologice;
  • analiza coluranţilor organici utilizând cromatografia de lichide (LC) şi gaze (GC) în cuplaj cu spectrometria de masă (MS);
  • sesiune de postere la care grupul "ROMANIT" a fost prezent cu lucrarea: "Application of TD/CGC/MS and FT-IR in chemical characterization of Romanian amber".
  • Contact: masc2009@mascgroup.org

    9 iunie 2009

     

    >LACONA 8 - Lasers in Conservation of Artworks
    21-25 septembrie 2009, Sibiu (Hermannstadt), România

    www.lacona8.ro

    Descriere: Conferinţa LACONA 8 va avea loc la Sibiu, între 21-25 septembrie 2009, în Sala Thalia a Filarmonicii. Evenimentul bianual va reuni oameni de ştiinţă, conservatori, restauratori, arhitecţi, companii private, manageri, profesori şi studenţi implicaţi în conservarea obiectelor de artă. LACONA 8 continuă īn tradiţia conferinţelor anterioare ţinute în Grecia (Heraklion, 1995), Anglia (Liverpool, 1997), Italia (Florenţa, 1999), Franţa (Paris, 2001), Germania (Osnabruek, 2003), Austria (Viena, 2005) şi Spania (Madrid, 2007), cu o creştere a numărului de participanţi şi contributori de la o ediţie la alta.

    Tematica: Laserul în conservarea obiectelor de artă, cu următoarele secţiuni:

  • Curăţarea cu laser a monumentelor şi artefactelor - inovaţii, studii de caz, evaluări
  • Tehnici bazate pe laser pentru analiză şi diagnostic
  • Imagistică, documentaţie şi modelare 3D
  • Senzori şi dispozitive optoelectronice
  • Laserul pentru monitorizarea condiţiilor de mediu
  • Proiecte, Reţele, Educaţie
  • Aspecte asupra siguranţei şi sănătăţii
  • Altele
  • Organizator: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, INOE 2000

    Contact: lacona8@inoe.inoe.ro

    28 ianuarie 2009

     

    > MAEGS - 16 Geology for society: education and cultural heritage

    • Asociaţia Institutelor Geologice din Comunitatea Europeană (AEGS) împreună cu Societatea Geologică a României (SGR), va invită la ce-a de şaisprezecea întâlnire a AEGS şi la întâlnirea anuală a SGR, eveniment ce va avea loc între 9-13 iulie 2009 la Cluj Napoca. Termenul limită pentru trimiterea rezumatelor este 1 Februarie 2009.
    • Pentru mai multe detalii http://bioge.ubbcluj.ro/maegs16/index.htm.

    15 ianuarie 2009

     

    > Evenimente stiinţifice legate de arheologia romană în 2008

    17 decembrie 2007

     

    > Al 37-lea Simpozion International de Arheometrie

    17 decembrie 2007

     

    > Al 18-lea simpozion de Analiză Termică şi Calorimetrie

    • Academia Română organizeză la data de 15 februarie 2008 al 18-lea simpozion de Analiză Termică şi Calorimetrie. Evenimentul va avea loc în sala I. Heliade Rădulescu a Academiei Române. La manifestare vor participa colegii noştri de la IFIN.

    24 ianuarie 2008

     

    > Bazarul geologic de Moş Nicolae

    • 30 noiembrie - 9 decembrie - Muzeul Naţional de Geologie organizează «Bazarul geologic de Moş Nicolae», expoziţie cu vânzare a Asociaţiei Mineralogilor, Paleontologilor şi Gemologilor Amatori din România. Găsiţi acolo cristale, fosile şi geme, ca termeni generici. Inclusiv chihlimbar...

    7 decembrie 2007

     

    > Înfiinţarea Cercului Studenţesc de Arheometrie

    În data de 22 noiembrie 2007 a avut loc întâlnirea constitutivă a Cercului Studenţesc de Arheometrie, ce are drept scop diseminarea rezultatelor proiectului, atât în rândul studenţilor de la geologie, cât şi în rândul studenţilor de la istorie, chimie şi biologie, urmărindu-se iniţierea unei colaborări între viitorii cercetători din aceste domenii. În cadrul acestei prime întâlniri s-au prezentat următoarele comunicări:

    • Dr. Bogdan Constantinescu (IFIN-HH), Introducere în problematica arheometriei;
    • Lect. Dr. Antonela Neacşu, (FGGUB), Chihlimbarul între magie şi ştiinţă;
    • Dr. Eugen S. Teodor, Proiectul ROMANIT - Oportunitatea de edificare a cercetării interdisciplinare;
    • Dnd. geolog Mihaela Cioacă, ing. geolog Monica Macovei - Laboratorul ROMANIT şi proceduri de colectare a datelor (despre obiecte de podoabă de origine arheologică).

    Următoarea întâlnire a Cercului Studenţesc de Arheometrie este planificată la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2008.

     

    30 noiembrie 2007

    ^ sus